Att inte tillåta glömskan

Igår var det sjuttioårsdagen av befrielsen av Auschwitz-Birkenau. Jag såg med anledning av det en dokumentär om överlevande och deras liv efteråt. Dokumentären var väldigt intressant. Såklart sätter en sådan erfarenhet spår i en människa. Spår som inte ens går att förstå. De överlevande berättade om mardrömmar, och filmiska minnesbilder, om svårigheter att knyta an till de egna barnen. Et cetera, et cetera.

Jag tänker på de strömningar som finns i vår nutid. ”Det är deras fel”. De kan vara muslimer, de kan vara judar. De är alltid ”de andra”. De vi inte förstår. De som inte är som vi. De som är syndabockar. Bara de inte finns här blir allt bra. Sanningen är ju dock att det inte funkar så.

Någon gång för rätt länge sedan fanns en företeelse (var det en utställning, ett projekt?) som hette ”Om detta må vi berätta”, om att vi inte får glömma. Ändå händer det igen och igen. Det händer i olika delar av  världen. Vad som dock känns så viktigt med just holocaust är att det hände så nära oss. Och Sverige var ju, krasst uttryckt, inte sådär väldigt oskyldigt. Inte så oskyldigt som det kanske i förstone verkar. Det har länge funnits starka nazistfästen här. Och det är väl inte en slump att den ”fina ariska rasen” ser just väldigt nordisk ut.

Det är så väldigt viktigt att vi inte glömmer. Trots att de överlevande, ögonvittnena, blir färre och färre. Minnesmärkena finns kvar, och jag tror det är viktigt att besöka dem. Att ta dagens ungdomar dit. Jag tror att de på sätt och vis behöver det. Även om det är jobbigt. Men det är historia, och även den mörka historien är vår. Det får vi aldrig glömma.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s