Slutshaming

Nu har jag läst en sådan där text igen. En sådan där text som kommer då och då. Inte minst i anslutning till Internationella Kvinnodagen. Oftast skriven av en kvinna. En sådan där text som mer eller mindre klagar på att kvinnor sminkar sig, som dekorerar sig på olika sätt. Sådant ska en nämligen inte lägga tid på. Det tar fokus från den verkliga uppgiften, vilken den än må vara.

Texten i fråga (nej, jag kommer inte att vare sig länka eller skriva var jag läste den – även om en del säkert kan identifiera den) handlade om idrott, och att det minsann var annorlunda på sjuttiotalet. Öh, ja, det var annorlunda då, det var väl för övrigt inte så många manliga fotbollsspelare som var stilikoner då heller?!

Visst, just det där med idrott och utseende kan diskuteras. Det kan utseendehetsen överhuvudtaget göras. Men min poäng med detta är varför dessa kvinnor som skriver sådana där texter skuldbelägger andra kvinnor. Förstår de ens att det gör det? Det kan ju också vara så att exempelvis idrottskvinnor vill ha lite mascara. Eller att de som sitter i studion vill vara fina, och klä upp sig lite. Varför måste det alltid vara fel.

Det behöver ju inte nödvändigtvis alltid vara så att den som tycker om smink och kläder per automatik är missnöjd med sig själv. Det behöver inte vara så att produkterna används för att behaga andra. Den som sminkar sig kanske känner sig fin alldeles för sin egen skull. Och varför är det så himla fel?

Jag tycker inte att det är fel. Jag är själv väldigt nöjd med mig själv (iallafall oftast), och jag har nästan alltid smink. Jag gillar relativt korta kjolar och klänningar med u-ringning (fy på mig, jag är ju faktiskt 40+).

Varför måste alltid inte minst kvinnor dömas för att vara ytliga? Är inte det att skuldbelägga om något? Kan det inte vara så att även det mest välmejkade ansikte kan dölja en smart hjärna?

7/100

Annonser

4 reaktioner på ”Slutshaming

 1. Jag älskar smink!
  Det är kul, härligt och får mig att känna mig extra fin.
  Inget måste, det finns många dagar när jag väljer att inte, särskilt på sommaren med bad och sol.
  Min sminkväska är jag glad över, att tappa den skulle bli dyrt dessutom.
  Nä, var och en får göra som den vill.
  För mig är det ett nöje att ha massa olika läppstift och ögonskuggor att välja på!

  Gilla

 2. När elever i högstadiet och gymnasiet går upp 5 på morgonen för att sminka sig till skoldagen, och när man avstår från att göra sitt bästa på skolidrotten för att det är så jobbigt att duscha och sminka sig, ja då tycker jag något är skevt. Jag har inget emot smink, då det för många förstärker något som redan är vackert, och kan vara skillnaden mellan att vara bekväm eller inte. Personligen tycker jag att överdrivna mängder smink känns märkligt, samtidigt som det lever upp till sitt namn: mascara-en mask framför sitt egentliga ansikte.

  Gilla

 3. Sminkar mig inte själv pga lat men flickor och kvinnor som gör det ska få göra det utan dumma kommentarer. Det är helt upp till var och en om en vill sminka sig eller ej. Feminism sitter inte i utseendet.

  Gilla

 4. Jag håller helt med. Man får ju göra som man vill. Men de är tråkigt detta fingerpekande, där tjejer pekar på andra tjejer och de blir bara en stor soppa av allt.

  Grymt inlägg förresten.

  Ha en fantastisk dag/kväll

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s