Historia – kungar och krig, eller?

Jag är historiker. I alla fall har jag en hel del akademiska poäng i historia. Jag har akademiska poäng i ganska mycket. Men nu tänker jag historia. Vi vet hur historien såg ut. En rad händelser som liksom är staplade på varandra skapar linjen. Eller?

Faktum är ju att historien skrivs av dem som bestämmer. Det vill säga av dem som har tolkningsföreträde. Men den andra historien då? Eller kanske rentav de andra historierna? Vad händer med dem? Finns de inte för att de inte är nedskrivna? Jo, de finns, men vi kan aldrig till fullo hitta dem.

Om vi tittar på den traditionella historiebilden. Den som folk i gemen har. Då handlar det om kungar och krig. Kanske inte lika mycket nu som det gjorde förr. Men kungar och krig har en ganska stor plats. Likaså maktmän och stora tänkare. Överlag handlar historien allt som oftast om rika män. Och några få kvinnor.

Jo, det finns beskrivet numera om förhållanden för kvinnor, barn och fattiga. Men det är fortfarande ganska schematiskt. Fanns de således inte? Jo, såklart fanns de. Men något större avtryck i historien har majoriteten av mänskligheten inte gjort.

Det går också att titta på arkeologiska lämningar. På bronsåldern (ok, det var inte samma i alla bronsålderns sex perioder) hade exempelvis alla stora blänkande bronsspännen på sig. Eller? Hade verkligen alla det? Det tror inte jag. Sannolikt är det så överlag att de flesta har försvunnit tämligen obemärkt. Vanligt folks gravar anlades sannolikt med mer förgängliga metoder. Och vanligt folk var liksom inte spännande att skriva om. Inte för vinnarna, för de som bestämde. Vanligt folk var ju bara arbetskraft och inte viktiga för historieskrivningen. Deras livsöden var inget att skriva ner.

Nej, vi kommer aldrig att hitta historierna om alla miljarders miljarder som har levat eller kommer att leva. Men det känns rätt  (fel, väldigt, menar jag) viktigt att vara medveten om att den historia vi lär oss bara handlar om ett fåtal, om eliten. Vi måste också förstå att historien (precis som i princip all humanistisk vetenskap) helt och hållet är baserad på tolkningar. Och att alla som tolkar alltid är subjektiva. När den medvetenheten finns blir historien oerhört spännande.

33/100

Annonser

4 reaktioner på ”Historia – kungar och krig, eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s