Engagemang och inflytande är roligt!

Funderar lite på det där med engagemang. Jag är alltså en engagerad person, som inte sällan hamnar i diverse styrelser. Mest för att jag helt ärligt tycker att det är roligt. Och det är ett sätt att få inflytande. Och inflytande är roligt. Det har varit lokala fackstyrelser, föreningsstyrelser, styrelsen i föräldrakooperativet. Nu sitter jag dessutom i mina barns skolas föräldraråd. Är ju en en sådan där ”jobbig” förälder.

Det är ju inte helt ovanligt att folk gnäller på en hel del. Men engagera sig säger sig många inte ha tid till. Men vem har tid med det? Egentligen? Dessutom anser jag att det inte gagnar någon överhuvudtaget att bara gnälla. Och sedan aldrig engagera sig där det faktiskt går att påverka. Åtminstone göra sin röst hörd. Nej, jag väljer att engagera mig istället. Faktum är att jag upplever att det är de som engagerar sig minst som gnäller mest. De engagerade får typ hela bilden på ett annat sätt, tänker jag. Och det skapar en större förståelse för sakers tillstånd. Eller rättare, en kritiserar på ett mer konstruktivt sätt.

Naturligtvis är det viktigt att också kunna säga nej. Liksom mitt engagemang går hit men inte längre. Vissa nätverk måste en också lämna. I alla fall i perioder. Det går liksom inte. Hur roligt en än tycker att det är. Jag tror jag står inför ett sådant val inom en ganska snar framtid. Jag kommer att gå ur ett av mina nätverk. Det är inte så att jag outar vilket. Inte här och inte nu. Det kommer jag att sköta diskret och internt. Däremot kommer en del (de flesta faktiskt) nätverk, och en del engagemang, att kvarstå. Framför allt mitt engagemang i mina barn och deras göranden och låtanden (läs skolråd och klassföräldraskap). Det känns alldeles för viktigt och relevant för att släppa taget. Och precis som jag har skrivit tidigare så blir engagemanget vad en gör det till. Det är ju faktiskt inte nödvändigt att alltid slå på stora trumman överallt, liksom.

Engagemang är viktigt, tycker jag. Kanske beror det på mitt ständiga informationssökande. Jag vill liksom veta saker. Hur allt hänger ihop. Se den stora bilden. Alltså det berömda helikopterseendet. Jag gillar att lägga ihop två och två och förstå sammanhangen. Och det är kanske så enkelt att den drivkraften skapar ett engagemang. Plus det faktum att jag ofta tänker att gör ingen annan nåt så får jag väl göra det själv (inbillar mig dock att jag kan delegera, är i alla fall hyfsat prestigelös, tro det eller ej).

Slutligen, det är faktiskt oftast inte särskilt betungande att sitta i en styrelse. Faktum är att det ofta till och med är ganska roligt!

64/100

Annonser

2 reaktioner på ”Engagemang och inflytande är roligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s