Det som passar bäst

De flesta har väl någon gång stött på människor som liksom visar olika ansikten i olika sammanhang. Som säger det som passar bäst för tillfället. För den egna vinningens skull. Och för att enklast få igenom sina egna idéer. Egentligen har väl de flesta av oss åtminstone en del av de där dragen.

Det låter ju så bra. I alla fall först. Och hen som säger det är så charmig och trevlig. Hen framstår som så kunnig.

Men när det går för långt? När den mer nära omgivningen börjar se de olika sidorna. När manipuleringen blir så kraftig att den som manipulerar börjar ljuga. Ljuga om vad vederbörande har gjort eller sagt tidigare. Ljuga för att frisera bilden av sig själv. Så att den stämmer med vad som för tillfället är syftet. Ljuga om vad motparten har sagt eller gjort. Så att den i sin tur blir osäker på vad som verkligen stämmer. Ändra den egna bilden. Hela tiden. Ändra, ändra, ändra för att passa syftet för stunden.

När en inser att allt bara var ord. När ingen annan egentligen pratar. När det inte händer så mycket i praktiken. Mer än en ständigt växande oro. En känsla av visst obehag.

Omgivningen runtomkring ser inte. Anledningen är helt sonika att den inte behöver se. Den ser bilden som personen i fråga vill visa upp. Inte det andra. Dessutom är allt alltid någon annans fel. Och den bilden är den som sprids. Inget ansvar. Någon annans fel.

Jag har märkt att det skrivs en hel del om den här typen av personer. På sociala media (och faktiskt också i den gamla traditionella mediavärlden) kommer då och då artiklar och rapporteringar om vad som händer med folk som ställs inför sådant här. Det är ju onekligen inte lätt att hantera. Inte utan att kraftigt ifrågasätta sig själv. Jag menar, de flesta går på det till en början. Kanske går en rentav på det väldigt länge. En förstår liksom inte vad andra gnäller om. Allt är ju så bra.

Det finns till och med böcker om det, och om hur en hanterar sådana människor. Om de ens går att hantera. Ibland är bättre att helt enkelt fly fältet.

72/100

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s