Alla mot alla, eller?

Propaganda. Första tankarna som kommer är Nordkorea, Nazityskland och Sovjetunionen. Kanske Gustav Vasas administration, och hela iscensättandet av nationalstaten. Men är det bara sånt som är propaganda?

Nej, faktum är att vi omges av propaganda hela tiden. Både positiv och negativ. Nu på senare år har ju den gamla beprövade rysskräcken dammats av igen. Kanske med fog. Eller så handlar det om propaganda. Vi bor i väst, men ligger rent geografiskt ganska nära öst. Det vill säga Ryssland. Och även om det kanske finns despotiska skäl till viss oro, eller ökad beredskap, handlar det rätt mycket om att vi liksom ska frukta öst. Och vända oss mot väst.

Det fria landet i väster, där alla är jämlika… Eh, just det, förutom alla som inte är WASPm då förstås. Alltså White Anglo Saxon Protestant male (om jag minns rätt). Ett land där samhällsklyftorna är enorma. Kan inte ett sådant land också vara ett hot? Egentligen. Synen på just det landet, USA, är väl propaganda om något?! Tycker i alla fall jag.

Det känns på något sätt mer rätt att försöka vara medveten om att vi matas med dessa bilder. Såväl som andra bilder. Vi matas hela tiden. Och det präglar oss.

Världen är liksom inte sådär svart och vit. De onda mot de goda. För vem har tolkningsföreträde vad som är gott. Eller vad som egentligen är rätt. Ska vi i väst tolka? Har vi rätt? Och alla andra fel? Det blir ju ett väldigt kolonialt sätt att tänka. Oavsett vem som anser sig ha tolkningsföreträde framför alla andra.

Det är helt enkelt bara att gilla läget. Att det finns olika tolkningar, och ingen är mer rätt eller fel än någon annan. Visst, jag kan personligen tycka det ibland. Att sådär kan det ju inte vara. Men det är ju min tolkning. En av många.

78/100

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s