Kaka söker maka, är det alltid det bästa?

Jag har funderat en del på det gamla, lite slitna, uttrycket kaka söker maka. På att det ligger en del i det ändå. För vi gör ju det. Den partner vi väljer att leva tillsammans med har vi ofta gemensamma drag med. Just i det fallet är det väl i och för sig mest positivt. Men är kaka söker maka verkligen positivt i alla sammanhang?

Exempelvis vad gäller styrelserum, rekrytering och annat som har med det professionella att göra. Visst är det lättast att välja någon som påminner om en själv. En vet vad en får liksom. Men hur blir det med utveckling då? Egentligen? Om de flesta i just styrelserummen på sätt och vis är stöpta i samma form? 

Faktum är ju att utveckling ofta främjas av olikheter. Att folk drar åt olika håll. Visst, det kan bli jobbigt, men det behöver inte vara negativt. Och det är inte alltid särskilt konstruktivt att göra som en alltid har gjort.

Om jag inte missminner mig helt finns det studier, från andra länder, som visar att människor med humaniorabakgrund har mycket att tillföra styrelserummen. De mer mänskliga och estetiska värdena är viktiga, inte minst vad gäller kreativitet. Och vad är utveckling och innovationer, om inte kreativitet. Oavsett i vilken bransch vi befinner oss.

Och vad är det som säger att en, bara för att en råkar ha de traditionella attributen för en viss roll, automatiskt är den mest lämpade? Nej, just det, ingenting. Kanske är det så ibland att det oprövade, oväntade, kortet är precis vad som behövs. Låt oss säga ett kort med låg valör. Värdelöst, kanske vissa skulle säga. Men det kan vara kortet som skapar den vinnande handen. Ibland kanske till och med jokern. Varför inte våga testa liksom.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s