Tjejer och killar, kvinnor och män

Det finns forskningsstudier som säger att elever upplever att tjejer och killar tar lika mycket plats om det i själva verket är killarna som dominerar. Om det däremot är så att bägge könen pratar lika mycket upplevs det som att tjejerna dominerar. Väldigt intressant. Och inte ett dugg förvånande. Men varför är det så?
Som vanligt är den rådande samhälleliga normen svaret. Normen som säger att killar ska prata mer än tjejer. Således reagerar vi inte när de gör det. Däremot upplevs tjejer som tar plats, som dominerar, som pratar mycket, som störiga. Trots att det enda de gör är att agera som killarna alltid (nästan) gör.

Det känns inte heller som en jätteslump att kvinnor som offentligt agerar som män brukar göra (tänk exempelvis komiker, radio- och tv-profiler) blir oerhört mycket mer kritiserade och ifrågasatta än sina manliga kolleger.

Och så är det även om tjejer alltsomoftast uppmanas att ta mer plats. Att ta för sig mer. Det blir ganska ambivalent och förvirrande. Hur ska en vara liksom?

Jag tror att en stor nyckel är att öka medvetenheten om att det är såhär. Först när vi ser det, och accepterar det, kan vi göra något åt det. Vi vuxna kan ju kanske till att börja med fundera på hur vi värderar och varför. Dessutom kan vi ju fundera på varför alla hela tiden måste ta för sig. Räcker det inte att liksom bara vara? Vara sig själv.

Är det verkligen så att de som hörs och syns mest har mest att komma med? Eh, nej. Men då måste vi tänka utanför den trygga lådan här också. Vi måste hitta andra sätt att mäta. Och sluta värdera utifrån normer vi inte ifrågasätter.

4 reaktioner på ”Tjejer och killar, kvinnor och män

   1. Ja visst. Men tror man att de kan avskaffas… Det finns dom som tror det.
    När det gäller män och kvinnor så har jag provat att tex dela notan på en
    dejt. Då vill kvinnor inte vara med.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s