Pappas flickor 

”När döttrarna kommer hem med sina första pojkvänner ska hagelbössan vara laddad.” Pappas flickor ska skyddas till varje pris. Den typen av till synes harmlösa meningar, liksom på skämt, ser en titt som tätt på sociala media. Eller på t-shirts. Eller hör dem sägas. Jag erkänner direkt att jag helt säkert har småskrattat åt dem. Men är det egentligen så roligt? Vad är det de egentligen säger?

Jag tycker att budskapet blir att döttrarna är pappans egendom. Att en dotter inte har omdöme nog att välja en bra partner åt sig själv. Och visst, hon kan gå på minor. Men det är liksom en del av livet. Och jag kan inte låta bli att tycka att målet är att ens döttrar (och söner) ska bli självständiga individer, fullt kapabla att ta ansvar för sina egna liv.

Många hakar nuförtiden på trenden att låta pappan överlämna sin dotter till hennes blivande man vid altaret. ”Det är en så fin tradition.” Är det verkligen det?

För det första är det en anglosaxisk tradition. Här har vi traditionellt gjort så att bruden och brudgummen har gått in sida vid sida. Inte för att vi på våra nordliga breddgrader kanske alltid varit så väldigt mycket mer jämställda, men det är ingen gammal tradition här.

För det andra säger överlämnandet att kvinnan inte är självständig. Hon leds in av sin far, som lämnar över henne till den blivande maken. Som om hon vore en ägodel. ”Men det är en fin gest gentemot brudens far – han får en roll vid sin dotters bröllop.” Men varför ska han ha det? Och vari ligger det fina, att pappan till synes lämnar över ansvaret för sin vuxna myndiga dotter till en annan man?

Om bruden nu vill ha huvudrollen (men brudgummen då? En annan, inte oviktig, diskussion) kan hon väl gå in till ceremonin själv?! Då hamnar ju verkligen allt ljus på henne.

Jag vill och hoppas att mina döttrar blir just självständiga. Att de blir kapabla att ta eget ansvar. Och det känns som att de är på god väg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s