Posttraumatisk stress kanske kan förklara delar av historien

Jag har sett den danska tv-satsningen 1864 (en fantastisk produktion – se den!). I serien är kriget verkligen allt annat än romantiserat. Det visas som ett skitigt helvete. Visst, det är en tv-produktion, så självklart är det tillrättalagt, men ändå. Det finns också andra filmer om krig som inte alls är romantiserade. Bra tycker jag, eftersom krig är så, på ren svenska, jävla vidrigt. Mina tankar börja snurra. Tänk om det är så att väldigt många människor, historiskt sett, har lidit av posttraumatisk stress (PTS)?

Kungamakten och adeln levde hela tiden under hotet att någon släkting (eller någon annan) skulle sticka kniven i dem. Vad gör det med en människa? Det känns inte så konstigt att de beskrivs som helt paranoida. Troligen var de det, även rent medicinskt. Vem hade inte blivit stressad på gränsen till galenskap att hela tiden behöva vara så misstänksam mot allt och alla. Att hela tiden frukta för sitt eget liv? Lägg dessutom till att inte så få av dem var uppväxta med det här, de hade kanske upplevt att släktingar hade mördat varandra, eller i alla fall fängslat varandra. Inte så konstigt att de blev mer eller mindre galna.

Men så kallat vanligt folk hade det ju inte så. De lönnmördade inte varandra. Nej, det kanske de inte gjorde (vad vet vi?). Men de levde med att tvingas titta på offentliga avrättningar. Visst, det beskrivs som att folk gick dit för en stunds underhållning, precis som att många fascineras av blodiga olyckor idag, men ändå. Straffen och avrättningsmetoderna var onekligen bestialiska. Värsta splatterfilmen, fast på riktigt. Och vad gör det med människorna som ser på? Vad gör det med barnen?

Offentlig bestraffning är ju som bekant en metod att skrämma folk till underkastelse och lydnad, men jag är osäker på att det hjälpte (eller för den del hjälper). Brotten fortsatte, det har alltid funnits brott. Men att återkommande se utdragna avrättningar måste avtrubba åskådarna. De måste ha fått typ PTS.

Kanske är inte den kopiösa alkoholkonsumtionen (som ju är historiskt belagd) så himla konstig. Kanske är inte det faktum att vattnet beskrivs som så förorenat att det inte gick att dricka den enda förklaringen. Kanske är det att befolkningen, generellt sett, var så oerhört traumatiserad att den helt enkelt behövde alkoholen för att över huvud taget fungera. Tänkt om det var så. Även om det inte var uttalat.

Dessutom var det ofta krig. Att se det helvete som utspelar sig i krigssituationer. Att aldrig bearbeta det på något sätt. Vad gör det med människorna? Vad gör det med barnen? Vad händer med dem som växer upp i krigshärjade områden även idag. Jag tror att de faktiskt lider av just PTS. Att de är så avtrubbade att ingenting liksom spelar någon roll. För vad spelar egentligen roll, för den som har sett dessa helveten?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s