Det onaturliga naturliga

Funderar på en hel massa. Ungefär som vanligt alltså. Men det här med kroppsideal. Vi ska vara smala, gärna jättesmala. På samma gång ska vi ha lite former. Vi ska vara vuxna. Men något hår ska vi inte ha (trots att vi människor de facto har hårväxt lite överallt). Förutom på huvudet. Vi ska sminka oss. Men det ska vara naturligt, så att det nästan inte syns. Frågan är ju hur naturligt det är att ha sjuttioelva olika produkter som inte syns för att se naturlig ut. 

Jag erkänner utan omsvep att jag också tar bort en del hår – det är på gränsen till krig ibland. Jag sminkar mig hyfsat naturligt. Jag tränar (inte jätteofta, men ibland). Såklart är jag, åtminstone delvis, också slav under det här. Så är det med normer. Inte minst normer som vi ständigt matas med.

Men varför har det blivit naturligt att inte vara det? Varför har kroppshår blivit äckligt? När det faktiskt har en funktion. Och egentligen inte är ett dugg äckligt.

Modeindustrin är ju såklart en stor del i det här. Något av en bov i dramat, kan en säga. Visst, en del företag gör stora big size-kampanjer. Men även big size-modellerna är hårlösa. Och oftast inte så väldigt big size heller. Nej, faktum är att de har normala former (är inte helt överens med ordet normal här, men hittar för tillfället inget bra alternativ). Här uppstår frågan om vad som händer när en kropp som är proportionerad som rätt många av oss (varken smal eller tjock) klassas som big size. Och skuldbelägger inte det de som är big size på riktigt än mer?

Det känns lite sorgligt att det här liksom bara fortsätter. Visst, jag är väl medveten om att det här knappast är något nytt. Kroppsideal har alltid funnits, även om de har sett olika ut. Men det är sorgligt att höra unga (egentligen har det inte med ålder att göra, men det blir enklare för att nå poängen) tjejer och killar klaga på sig själva, när de inte uppfyller idealet. Ingen uppfyller idealet. Ingen ser ut så, eftersom det är fabricerat. Och det måste vi prata om.

En reaktion på ”Det onaturliga naturliga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s