Det viktiga varför

En av de absolut viktigaste frågorna som finns är varför. Att ifrågasätta. Inte minst är det så oerhört viktigt att ifrågasätta det som känns självklart. ”För att det är så.” Eh, men varför är det så? Hur många har tänkt på det? Egentligen.

Jag tror på allvar att det är viktigt att se lite mer filosofiskt på tillvaron. Just genom att ifrågasätta. Att aldrig köpa så kallade sanningar rakt av. Utan just fråga, i alla fall sig själv, varför skulle just det eller det vara sant. Att hitta bra motiveringar för sig själv. Att jämföra olika alternativ. Och hitta sin egen sanning.
Men jag tror också att de egna sanningarna behöver ifrågasättas och revideras då och då. Att ifrågasätta är att ta på allvar. Att fråga varför.

Verkligheten är ju så komplex. Tolkningarna så många. Och att då exempelvis tvärsäkert hävda att ”så har det alltid varit” blir i min värld nästan lite märkligt. Men varför? Och hur kan en veta att det alltid har varit så? Sanningen är väl dessutom att det är tämligen osäkert att så är fallet. Inte minst med tanke på att det mesta förändrar sig över tid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s