Duckface

”Shit, du dödar” står det under en bild på, oftast, en tonårstjej. Plus en hel rad med liknande omdömen. Hon är alltså en vanlig tjej, som är fin precis som andra. Men inte sällan har hon en väldigt konstig min. Duckface. En märkligt plutande mun med mungiporna uppåt. Det ska väl efterlikna ett botoxleende, men blir en grimas. Kanske är jag för gammal, men jag tycker inte någon passar i duckface. Det ser bara jättekonstigt ut.

Jag funderar ibland på hur länge detta märkliga ideal ska hålla i sig. Fast det är väl så med ideal. Ingen lever upp till dem. Jag är inte särskilt förtjust i kroppsideal som bara skapar mindervärdeskomplex och dåligt självförtroende. Nej, det är inget nytt. Och nej, jag tror inte att det kommer att försvinna. Men det blir lite sorgligt att se alla unga som tar dessa märkliga duckfaceselfies. När de inte sällan (oftast) är finare utan plutande mun.

När en sedan tänker efter är tjejerna ibland så unga som tolv, tretton år. Och då blir bilderna nästan läskiga. Jag menar, bilderna säger en sak. När en sedan ser tjejerna på riktigt är de plötsligt flera år yngre. Och vad säger det?

Det är inte alls bara tjejer som poserar så, det vet jag. Men kroppsspråket skiljer mellan könen. Och en kille i yngre tonåren tar en ofta inte för äldre än han är, trots diverse poser.

Tillbaka till kommentarerna under. Visst ser det trevligt ut. Problemet är att det känns som en tävling. Flest gulliga kommentarer vinner liksom. Tråkigt för dem som inga får.

Jag får en dålig känsla, men vet inte vad en kan göra mer än att försöka medvetandegöra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s